İş

Çin’in ekonomik göstergeleri Asya haftasına damgasını vurdu

Asya piyasaları, küresel piyasalardaki istikrarsızlık ve ABD Merkez Bankası (FED) ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) gibi büyük merkez bankalarının yaklaşan politika kararları nedeniyle yatırımcıların Pazartesi günü açıklanacak Çin ekonomik verilerini değerlendireceği kritik bir haftaya hazırlanıyor.

MSCI Japonya hariç Asya endeksi Cuma günü %1,4’lük bir düşüş yaşayarak Ocak ayından bu yana en önemli düşüşünü kaydetti ve son iki ayın en büyük haftalık kaybına imza attı. Bu arada, Japonya’nın Nikkei 225 endeksi %2,5’lik bir kayıpla bu yıl gördüğü en büyük haftalık düşüşü yaşadı. Geçtiğimiz hafta küresel hisse senetlerinde yaşanan bu satış dalgası, risk iştahını azaltan ABD tahvil getirilerindeki keskin artışa bağlandı.

ICE BofA ABD Hazine tahvilleri endeksi geçen hafta her gün düşerek Ağustos ayından bu yana en uzun kayıp serisini yaşadı ve Ekim ayından bu yana en önemli haftalık düşüşle sonuçlandı. Özellikle, iki yıllık getiri 24 baz puan yükselerek neredeyse çeyrek puanlık bir faiz artışını yansıttı.

Çin, Avustralya, Endonezya ve Tayvan dahil olmak üzere Asya-Pasifik bölgesindeki merkez bankası toplantıları hafta boyunca devam edecek. Ayrıca, Japonya’dan enflasyon verileri ve Yeni Zelanda’nın dördüncü çeyrek GSYH raporu açıklanacak.

BOJ’un Pazartesi günü başlayacak iki günlük toplantısı özellikle ilgi çekici olup, bankanın 2007’den bu yana ilk kez faiz oranlarını artıracağı beklentisi yüksek. Böylece sekiz yıldır uygulanan negatif faiz politikası (NIRP) sona erecek. Bu beklentiyi destekleyecek şekilde, Japonya’nın en büyük sendika grubunun Cuma günü ülkenin önde gelen şirketlerinin 2024 yılı için %5,28’lik bir ücret artışı üzerinde anlaştığını açıklaması, politika yapıcıların Salı günü tarihi bir hamle yapmaya hazırlandıklarını gösteriyor.

Kaynaklara göre BOJ, piyasa aksaklıklarını önlemek için NIRP ve getiri eğrisi kontrolü (YCC) politikaları sona erdiğinde devlet tahvili alımları konusunda rehberlik sağlamayı planlıyor.

Pazartesi günü Çin’e odaklanılacak ve dört kritik gösterge açıklanacak: iş yatırımları, perakende satışlar, sanayi üretimi ve işsizlik. Sermaye çıkışının durması, hisse senetlerindeki toparlanma ve bazı olumlu ekonomik verilerle birlikte Çin’de toparlanmanın ilk işaretleri ortaya çıkıyor – Çin’in ekonomik sürprizler endeksi Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesinde. Ancak toparlanmaya giden yol zorlu görünmektedir. Son veriler konut fiyatlarının son bir yılın en hızlı yıllık düşüşünü yaşadığını ve yeni banka kredilerindeki artışın rekor seviyeye ulaştığını gösterdi.

Pazartesi günü açıklanacak rakamlara ilişkin tahminler, Şubat ayında iş yatırımları büyümesinin yıllık bazda hafif bir artışla %3,2’ye yükseleceğini, sanayi üretimi büyümesinin yavaşlayarak %5,0’a gerileyeceğini ve perakende satışların bir önceki aya göre yavaşlayarak %5,2’ye gerileyeceğini gösteriyor.

Pazartesi günü piyasaların yönünü etkileyebilecek diğer gelişmeler arasında Japonya’nın Ocak ayı makine siparişleri ve Malezya’nın Şubat ayı ticaret rakamları yer alıyor. Bu veriler, beklenen merkez bankası kararlarıyla birlikte, Asya piyasaları için çok önemli bir hafta olacak olan bu haftada yatırımcı duyarlılığını şekillendirecek.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu