İstanbul Tabip Odası: “İstanbul’da Ciddi Bir Sağlık Krizi Başladı”
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cagergün Polat, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı’na yaptığı konuşmada, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin bir bölümünün kapatılmasının ardından 20 milyona yakın kişinin yaşadığı kentte sağlık krizinin başladığını söyledi.
Depreme dayanıklı olmadığı tespit edildikten sonra tahliyesine başlanan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin, Çapa Tıp Fakültesi’nin de depreme karşı savunmasız olması nedeniyle boşaltılmasına karar verildiği öğrenildi. Deprem bilim adamlarının Kahramanmaraş depremlerinin ardından dikkatleri İstanbul’a çekmesinin ardından büyükşehirde özellikle sağlık kurumlarının tahliyesi konusunda bir hareketlenme var.
İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nin Tahliyesi
Konuyla ilgili olarak İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cegergün Polat’a ulaşan Bilim Sıhhat Haber Ajansı (BSHA), Cerrahpaşa’dan sonra İstanbul’da hangi hastanelerin tahliye edileceği konusunda bilgi aldı. Yönetim Kurulu Üyesi Polat, Avrupa Yakası başta olmak üzere önemli bir sağlık hizmetinin, yatak rezervinin ve bir kamu hastanesinin kapanmasında kriz yaşandığını belirterek, “İstanbul’da büyük bir sağlık krizi patlak verdi. Türkiye’de 20 milyon insanın yaşadığı yer. Açık bir yönetim krizi var. Covid döneminde tüm dünyayı etkileyen bir kriz yaşadık ama derinliği o kadar da derin değildi. Şu anda ülkemiz siyasi, ekonomik, sosyal, yaşam hakkı ve sağlık hakkı açısından büyük bir krizin içinde ve etkilerinin çok ciddi olacağını düşünüyoruz.”
“İstanbul’daki Sağlık Kurumlarının Tahliye Haberlerini Takip Ediyoruz”
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Polat, “Dünden beri İstanbul Sağlık Müdürlüğü’nün zaten krizde olduğu haberlerini alıyoruz. Toplantılar yapılır, bilgiler güncellenir. Medyaya düşen bazı haberlere rastlıyoruz. İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bir duyuru yaparak büyük bir bölümünün boşaltılacağını söyledi. Ayrıca İstanbul Tıp Fakültesi’nin ÇAPA yerleşkesinde de cerrahi ünitelerin monobloglu bölümleri kapatılarak bir kısmı Birunu Üniversitesi’nin yeni yapılan hastanesinin 600 yataklı bölümüne boşaltılırken, bugün İstanbul’da akşam yine o konuda bir değişiklik haberi geldi.
ÇAPA İlaç Nereye Taşınacak?
“Üniversitelerin kendi içlerinde bir karar alma mekanizması var ama onlar da Sağlık Bakanlığı ile pazarlık halindeler” diyen Ceğirgun Polat, “Cerrahpaşa İlaç’ın Murat Dilmener’e gideceği açıklandı. ÇAPA İlaç’ın gideceğini duyduk. bir de buraya gidin.Ancak Bakırköy de Dr.Sadi Konuk Hastanesinin bir bölümü de buraya taşındı.Sadi Konuk’un hem B hem de C bloklarının Murat Dilmener’e taşınacağı haberini bu sabah itibariyle aldık.İki üniversite hastanesi nasıl olur? bir devlet hastanesinin birlikte hizmet vereceği ise ayrı bir muamma… Kağıthane Devlet Hastanesi’nin Şişli Etfal’e taşınacağı haberini aldık.”
Yatak Rezervi ve Sağlık Hizmetlerine Erişimde Kriz Olacak
İstanbul Tabip Odası olarak İstanbul’daki yatak rezervinin ne kadar daraldığını değerlendirdiklerini belirten Dr. Ceğirgun Polat, “İstanbul’da vatandaşların ilçe sağlık hizmetlerine erişiminin bu durumdan nasıl etkileneceğini de değerlendiriyoruz. Bir hastaneyi alıp başka bir hastanenin üzerine koyamazsınız. Dört kişilik bir odayı altı kişilik bir odaya çeviremezsiniz. Hastanenin bir standardı olmalı. Bu noktada herhangi bir standart olmadan bu kadar doktoru ve sağlık çalışanını bir yere nasıl sığdıracaksınız? Kağıthane Devlet Hastanesi’nin bulunduğu lokasyon göz önüne alındığında buradan tahliye edilen bir binanın Seyrantepe Şişli Etfale’ye hizmet verilen alana kadar ulaşması sorunu var.”
“Sağlık Hizmet Alanı Kaybediyor”
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Polat, “Sağlıkta çok insan kaybediyor” diyerek devam etti ve “Kağıthane Devlet Hastanesi 2005 yılında yapılmış bir bina ve bugün boşaltılıyor çünkü depreme karşı hassastır.Deprem yönetmeliğine göre yapılmış olması beklenirken daha 20 yıl dolmadan bina çürümektedir.Kağıthane Devlet Hastanesi 2005 yılında İstanbul’un göbeğinde yapılmış ve boş olduğu gerekçesiyle boşaltılmıştır. çürüdü bu nasıl açıklanır bunların hepsi kamu kabahatleri ihmal var hastane yapılıyor şimdi tahliye ediliyor ya özel hastaneye git ya da uzak hastanelere git deniliyor dedi.
“Kiralık Tadilat Yapılmamış”
Türkiye’de Kahramanmaraş sarsıntılarında 10 ilde büyük yıkım ve can kaybı yaşandığına, acılı günlerde krizden krize sürüklendiklerine işaret eden Yönetim Kurulu Üyesi Polat, yaşananlardan dolayı üzüntü duyduklarını ifade etti. İki büyük üniversite hastanesinin düştüğü duruma, üniversitelerin binalarının eski olduğunun bilindiğini, kira uğruna yerinde dönüşüm taleplerinin karşılanmadığına dikkat çekti. Polat, “Cerrahpaşa’nın 3 bin öğrencisi var ve şu anda üniversitesini kapattı, pediatri birimi dışında artık yok. Büyük bir sağlık kriziyle karşı karşıyayız. 1999 depreminden sonra Cerrahpaşa ve ÇAPA tıp fakültelerinin zamanla yıpranan binaları ile depreme dayanıklı olmadığı konusunda bir farkındalık oluştu. Ama iki üniversiteye de buraları terk etmeleri söylendi. Her ikisi de çok temel 50 yıllık kuruluşlardır. Tarihi yapılar var. Yerinde dönüşümden yanaydılar, ancak desteklenmediler. Burada gerçek bir arsa ve inşaat kirası var ve ne yazık ki bu kira uğruna iki tıp fakültesi yenilenmedi. Bir üniversite hastanesini ele alacak olursak, hastanenin üretiminin üniversitenin döner sermayesinden karşılanacağı düşünülürse, hastane şu anda fiilen kapalıdır, hastanenin bir geliri olmayacaktır ve kamu iradesi. Orada çok karmaşık bir durum var.” (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
karakecilihaber.xyz