Teknoloji

Viral videoda ‘deniz meleği’ gerçekten görünüyor mu?

Henüz keşfedilmemiş alanların ve canlıların bulunduğu okyanus insanı bazen büyüler bazen de korkutur. Bazen gerçek olduğuna inanamadığımız deniz canlılarını gösteren fotoğraf ve görsellerle karşılaşıyoruz. Bunlardan biri de büyüleyici renkleriyle izleyenleri kendine hayran bırakan deniz meleği.

Sosyal medyada viral olan bir paylaşımda, görüntüde yüzen renkli yaratığın “Clone limacina” olarak da bilinen bir “deniz meleği” olduğu iddia edildi.

Teyit.org’un tartışmayla ilgili yaptığı incelemede, Caters Image adlı bir kanalda İngilizce olarak “Rus Kıyılarında Nadir Deniz Meleği Görüldü” başlıklı bir videoya rastladı. Görsel 17 Şubat 2020 tarihinde yüklendi ve yaklaşık 200.000 kişi tarafından izlendi.

Videonun 12. saniyesinden itibaren münakaşada verilen görüntü ile aynı sahnenin olduğu görülüyor. Ayrıca görselin sol alt kısmında “Aquatilis” yazısı dikkat çekiyor. Görüntünün açıklama kısmında manzaraların bilim adamı ve dalgıç Alexander Semenov ile ilgili olduğu yazmaktadır.

Aquatilis ismi arama motorlarında aratıldığında deniz biyoloğu ve su altı fotoğrafçısı Alexander Semenov’un liderliğindeki projelerden birine atıfta bulunuyor gibi görünüyor. Tezde verilen görüş, 7 Ekim 2021 tarihinde Aquatilis’in Instagram hesabında paylaşılmıştır.


Paylaşılan notta deniz meleğinin biyolojik özellikleri şöyle aktarılıyor:

“Klon limacina veya deniz meleği, buzlu Kuzey Kutbu sularının en sıra dışı sakinlerinden biridir.

Sadece 3-5 santimetre uzunluğundaki minik, yarı saydam yaratık, zarif bir yüzücüdür. Yavaşça kanatlarını çırpan melekler havada süzülüyor gibi görünüyor. Bir deniz meleğinin bahçenizde sürünen bir salyangoz haline gelen eski bir salyangoz olduğunu pek iddia edemezsiniz. Meleğin kanatları, atası salyangozun eski sürünen ayağıdır. Melek kanatlarını yörüngede tıpkı kelebekler gibi çırpıyor, yani sekizde.”

Aquatilis’in YouTube hesabında görselin tamamı mevcut. 8 Şubat 2019’da “Buzun Altında” başlığıyla paylaşılan görselin açıklamasına da bazı detaylar eklendi. Açıklamaya göre, deniz meleğinin gözlemleri Mart 2018’de Rusya’nın kuzeybatısında yer alan Beyaz Deniz’de kaydedildi.

Semenov ve grubu, soğuk denizlerde yüzen farklı deniz melekleri ve diğer canlıların fotoğraf ve görüntülerini de web siteleri ve sosyal medya hesaplarında paylaşıyor. Semenov, Facebook hesabından deniz melekleri hakkında şu bilgileri verdi.

“Aktif bir şekilde çiftleşmeye başlarlar ve bir gecikmeden sonra küçük genç melekler hala larva siliyer bantlarıyla ortaya çıkarlar. Çok küçüktürler, sadece 1-3 mm boyutlarındadırlar. Ağır deniz kelebeği diyetinde sadece birkaç hafta içinde planktondan kaybolurlar. su 3-5 santigrat dereceye kadar ısınır ısınmaz yetişkin meleklere dönüşürler.nereye gittiklerini kimse bilmez ama bir sonraki kış yani şubat ayında tekrar buzun altında görünürler.sadece 1000 yıldan fazla hayatta kaldıkları bilinir. altı ay yemeksiz, bu da açlık sırasında boyutlarını önemli ölçüde azaltır.Şimdiye kadar kimse bütün bir yılı nereye gittiklerini bulmaya çalışarak geçirmedi.Arktik denizlerindeki minik bir meleğin hayatını nasıl takip edeceğini çözemedi. .”

Son olarak, bir röportajda Alexander Semenov, soğuk su faunasını incelemenin ve bu fotoğrafları elde etmenin zorluğundan bahsediyor. Kutup gecelerinin uzunluğu, suyun buzla kaplı olması ve soğuk su akıntıları bu canlıları ve deniz altındaki yaşamı keşfetmeyi zorlaştırıyor.

Semenov, bu görüntüleri elde etmek için Beyaz Deniz’in üzerindeki bir ila 1,5 metre kalınlığındaki buz tabakasının kırılması gerektiğini açıklıyor. Bu kırıklardan dalan dalgıçlar, güçlü soğuk su akıntıları nedeniyle her 40 ila 60 dakikada bir dalış yapabilirler. Her zaman tek seferde bir ip ile yüzeye bağlanmalıdırlar. Bu şartlar altında kamera ile çekim yapmak zorunda kaldıklarını söyleyen Semenov, okyanusta farklı canlıları kaydetmenin bir sınırı olmadığını ifade etti. (Kaynak)

Ağzı açık bir deniz meleği.
Deniz meleği yavrusu.

duziciajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu