Haber

AP kabul etti: AB, İstanbul Sözleşmesini uygulamaya hazırlanıyor

Avrupa Parlamentosu, özellikle LGBTİ+ hakları konusunda bazı muhafazakar hükümetlerin karşı çıktığı İstanbul Sözleşmesi’nin birlik genelinde uygulanmasını kabul etti. Dolayısıyla anlaşma artık, onu uygulamayı reddeden Macaristan ve Slovakya gibi muhafazakar Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri için geçerli olacak.

AB, daha önce imzaladığı ancak henüz resmen onaylanmadığı Kadına Yönelik Şiddetin ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesine Dair İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamaya hazırlanıyor. 10 Mayıs Çarşamba günü yapılan oylamada AB ülkelerinin çoğunluğu İstanbul Sözleşmesi’nin birlik genelinde uygulanmasını destekledi.

HENÜZ KABUL ETMEYEN ÜLKELERDE UYGULANACAK

Avrupa Parlamentosu’nda dün yapılan oylamada 464 milletvekili lehte, 81 milletvekili aleyhte oy kullandı. Oylamaya 45 üye çekimser kaldı.

Avrupa Parlamentosu’nda oy çokluğu ile kabul edilen sözleşmeye üye devletlerin çoğunluğu da destek veriyor. Avrupa Parlamentosu’nun kararı, sözleşmenin tüm AB üye ülkelerinde uygulanmasına izin veriyor.

Meclis kararı uyarınca bu düzenleme, İstanbul Sözleşmesi’nin tamamını henüz onaylamamış altı AB üyesi ülkede yürürlüğe girecek.

AB üyesi Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Letonya, Litvanya ve Slovakya, İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlüğe koymadı. Macaristan ve Slovakya, LGBTİ+ haklarına ilişkin düzenlemeler nedeniyle sözleşmeyi reddettiklerini açıkladı.

AVRUPA ADALET DİVANI 2021’DE ONAYLANDI

Avrupa Adalet Divanı, 6 Ekim 2021’de AB’nin İstanbul Sözleşmesi’ni tüm üye devletlerin rızası olmadan uygulayabileceğini onayladı.

İstanbul Sözleşmesi, iltica ve adli işbirliği anlaşmaları gibi AB’nin sorumlu olduğu tüm alanlarda uygulanacaktır. Kısa süre içerisinde AB tarafından tüm kurumlarda hayata geçirilecek olan anlaşma, büyük bir sembolik adım olarak kabul ediliyor.

5 ÜLKE SÖZLEŞMEYİ İMZALADI AMA UYGULAMADI

Avrupa Komisyonu, kadına yönelik şiddetle mücadele etmek, tüm kadınlar için önlemeyi iyileştirmek ve şiddet mağduru kadın ve çocuklara daha iyi koruma ve destek sağlamak için AB düzeyinde tutarlı bir çerçeve oluşturacağı gerekçesiyle sözleşmeyi imzaladı. 21 AB üye ülkesi anlaşmanın 2022’de uygulanmasını onaylarken, 6 ülke bazı gerekçelerle karşı çıktı. 6 AB üye ülkesinin yanı sıra Ermenistan, Lihtenştayn, Moldova, Ukrayna ve İngiltere de anlaşmayı imzaladı ancak şu anda uygulamaya koymadı.

İstanbul Sözleşmesi’ne ev sahipliği yapan ve ilk imzacılardan biri olan Türkiye, AK Parti hükümetinin aldığı kararla 20 Mart 2021’de İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi. Sözleşmeye karşı çıkanlar, ‘Türkiye’nin aile yapısını bozmak için dış güçler tarafından dayatıldığını’ iddia ediyor.

Avrupa Konseyi’nin önerdiği sözleşme, 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzalandığı için bu adla anılıyor. İstanbul Sözleşmesi, çocukların korunmasını içermekle birlikte, mevcut duruma göre ‘kadınların’ şiddet mağduru olduğuna dikkat çekiyor. cinsiyet, cinsiyet dengesizliği ve güç bağlantılarında. Sözleşmedeki ‘kadın’ tanımı sadece yetişkinleri değil, 18 yaşından küçük kız çocuklarını da kapsıyor. (BBC Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu