Haber

Libya Başkanlık Konseyi, BM’nin ülkedeki seçim çıkmazını aşma çabalarını destekliyor

Libya Başkanlık Konseyi Lideri Muhammed el-Menfi, Birleşmiş Milletler’in (BM) ülkesindeki krizin çözümü için uzun süredir beklenen cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin anayasal sorunları çözme çabalarını desteklediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Konseyi Basın Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Menfi’nin Fransa’nın Libya Büyükelçisi Mostafa Mihraje ile başkent Trablus’ta kabul ettiği görüşmede ülkedeki siyasi gelişmeler ele alındı.

Görüşmede Menfi, BM’nin Libya halkının cumhurbaşkanını seçme arzusunu karşılayacak olan 2023 seçimlerinin anayasal sorunlarının çözümüne yönelik her türlü açık ve ayrıntılı çabayı desteklediğine değindi.

Görüşmede Fransa’nın Libya Büyükelçisi Mihraje, Menfi’ye BM Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily ile Washington’da gerçekleştirilen görüşmeler ve Libya’daki duruma ilişkin BM Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısının detayları hakkında bilgi verdi.

BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen Libya brifinginde konuşan BM’nin Libya Özel Temsilcisi Bathily, Temsilciler Meclisi’nin (TM) Libya’da Anayasa Bildirgesi’ndeki 13’üncü değişiklikle ilgili girişiminin temel sorunu çözmeye yetmediğini söyledi. problemler.

Bathily, Anayasa Beyannamesi’nde yapılan değişikliğin ülkedeki siyasi kesim ile toplum arasında tartışmaya yol açtığına dikkat çekti.

Anayasa Beyannamesi’nde 13. değişiklik

Anayasa Beyannamesi’nde yapılan 13. değişiklik, cumhurbaşkanı ve başbakanın yetkilerini, yasama organının unsurlarını ve görevlerini belirlemeyi içeriyor.

Değişiklik, cumhurbaşkanının barış ve savaş hali ilan etme yetkisini ve Ulusal Meclis’in başkent Trablus’taki koltuğunu ve bir sonraki Temsilciler Meclisi’nin Bingazi’deki koltuğunu içeriyor.

Ayrıca Libya’nın doğusunda Berka, batısında Trablus ve güneyinde Fizzan olmak üzere 3 bölgenin ortasında eşit olarak belirlenecek senato üye sayısının yer aldığı değişiklikte, Temsilciler Meclisi’nin de şu şekilde olacağı öngörülüyor: Nüfus yoğunluğuna göre seçilen 200 üye.

TM Lideri Akile Salih, ülkenin geçici anayasası olan “Anayasa Beyannamesi”ni değiştirerek 6 Şubat’ta seçim yapılması önerisinde bulundu.

Libya’da Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinin (1969-2011) ardından ilan edilen “Anayasa Beyannamesi”, ülkenin kesintili anayasa kararında yer alıyor.

Libya’da seçim çıkmazı

Libya’da bir süredir Abdülhamid Dibeybe ve Fethi Başağa liderliğinde iki ayrı hükümetin olması istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

BM liderliğindeki Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun Kasım 2020’de yaptığı toplantılarda ülkede cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 24 Aralık 2021’de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştır.

habercekerek.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu